قسمت پیشین را در این لینک مطالعه نمایید.
حوزه چهارم : سلامت زندگی
تقریباً هر چیزی که در محیط ما وجود دارد و روی یکی از مولفه های سلامت ما تاثیر میگذارد را میتوان به عنوان سلامت محیط زیست یا سلامت محیط زندگی معرفی کرد. پاکی هوایی که نفس میکشیم، آبی که مینوشیم، غذایی که میخوریم، آلوده نکردن محیط با صداهای بلند و فضایی که برای کار و زندگی در اختیار داریم، نور محیط و خلاصه هر چیزی که در محیط است و به سلامت ربط دارد و در حوزه سلامت زندگی است.
پیشنهاد یوگا در این مورد رعایت کردن شایوچا است. شایوچا یکی از اصول نیاما می باشد که شخصی که یوگا تمرین می کند تلاش دارد در تمام زمینه ها مانند بدن، غذا، لباس و محیط زیست پاکیزگی را رعایت نماید.
حوزه پنجم : سلامت اجتماعی
سلامت اجتماعی به معنای توانایی تعامل با انسانها و محیط با هدف ایجاد ارتباط رضایت بخش بین افراد می باشد. پیشنهاد یوگا برای این مهم پرورش این توانمندی از طریق ارتباط صادقانه با افراد و مدیریت اختلاف نظرها به شیوه ای سالم و بدور از جنگ و خشونت، حذف و طرد است.
احترام گذاشتن به دیگران، مسئولیت در قبال جامعه و آمادگی برای هزینه کردن از منابع خود برای جامعه و تعامل سالم و دوسویهی متعادل با دیگران به شکلی که نه ما مورد سوء استفاده قرار بگیریم و نه دیگران را مورد سوء استفاده قرار دهیم و رعایت قانون از جمله سلامت اجتماعی محسوب می شوند.
این توانمندی از طریق رعایت آهیمسا (عدم خشونت) ساتیا (صداقت) کارما یوگا (انجام کار درست به دور از وابستگی به نتیجه) و باکتی یوگا (پرورش عشق به دور از توقع) حاصل می شود.
حوزه ششم : سلامت معنوی
سلامت معنوی را به صورت باور به ارتباط و اتصال انسان ها با یکدیگر و نیز داشتن معنا و هدف برای زندگی تعریف میکنند.
اگر چه به تعداد انسانها، ممکن است نگرشها و باورهای متفاوتی در زمینهی معنویت و رعایت اصول اخلاقی وجود داشته باشد، اما مستقل از این تنوع، باور داشتن و یافتن معنایی برای زندگی شخصی، در مقایسه با کسانی که نتوانستهاند برای زندگی خود معنایی بیابند یا بسازند، سلامت معنوی را ایجاد و تقویت مینماید.
طبیعتاً وارد شدن در این بحث احتیاج به مقاله ای جداگانه، عمیقتر و فراگیر تر دارد. چرا که تمام بخش های زندگی فرد را در بر می گیرد.
از دیدگاه من این مهم از طریق پرهیز از لذت جویی های افراطی، ادب و نزاکت جنسی، چشم پاکی، صداقت، مثبت اندیشی، خودشناسی دقیق و مستمر و معاش درست حاصل می گردد.
حوزه هفتم : سلامت شغلی
داشتن شغلی که رضایت شغلی نسبتاً خوبی را ایجاد کند، انجام کاری که معنا داشته باشد و کار کردن با کسانی که طرفین سهم همدیگر را در کار ببینند و بپذیرند از جمله مولفه های سلامت شغلی تعریف می شوند. پیشنهاد یوگا برای این مهم رعایت اصول اخلاقی یاما ونیاما، مرحله اول و دوم از یوگای هشتگانه و کارما یوگا می باشد. اما ما باید به کاری که داریم عشق داشته باشیم و آن را به عنوان موهبتی برای خدمت کردن در نظر بگیریم.
با آرزوی توفیق در دستیابی به سلامت در تمامی حوزه
نگارنده : حمید رضا مختارزاده
Comments 1