یوگا علم بسیار پیچیده از علوم سلامتی است که تأثیرات عمیقی بر سلامت کلی بدن و ایجاد احساس خوشبختی در انسان دارد. کلمه یوگا به معنای اتحاد است که هدف آن برقراری هماهنگی بین جسم ، ذهن و روان آدمی است. ارزشمندی تمرینات یوگا و تکنیک های آرام تنی و تمرکزی در روز هزاران نفر را بر آن می دارد که این تمرینات را در فعالیت های روزانه خود بگنجانند. یوگی های کارآزموده و با تجربه به خوبی به این امر واقفند که تمرینات مناسب یوگا برای پرورش عضلات و خسته کردن بیش از حد ما طراحی نشده ، بلکه باعث کشیدگی عضلات در حد طبیعی هستند که موجب تحریک گردش خون در هر سلول شده و سلامت ماندن بدن را تضمین خواهد کرد.
بسیاری از افراد برای بدست آوردن تناسب اندام و ظاهری مناسب به یوگا روی می آورند. برخی نیز برای رفع تنش ، استرس و درد پشت یوگا می کنند . بعضی از افراد نیز با یوگا بدنبال مفهوم عمیق تری در زندگی هستند. به هر دلیل ، یوگا ابزاری است که هرچه را که انسان نیاز دارد در اختیارش قرار خواهد داد. برای دست یافتن به تاثیرات یوگا ، فرد باید خود آن را تجربه کند .
یوگا ، دریچه ایست که چشمان ما را برروی احساسات ، ارزش ها ، سلامتی و در نهایت درون ما می گشاید. بعد ازشروع انجام تمرینات روزانه ، افراد بلافاصله متوجه تغییراتی که نه تنها در میزان رها شدگی و سلامتی جسم آنها به وجود آمده ، می شوند بلکه به آرام شدن ذهن و نیاز برای جستجوی صلح و آرامش درونی که جزو طبیعت ذاتی ماست نیز پی می برند. این همان درک نفس است و آشنایی با دنیای درون که آدمی خودآگاه یا ناخودآگاه در پی یافتن آن است. با جستجو و تفحص در دنیای درون است که انسان به مشکلات سلامتی خود پی می برد. جسم ما مرکب ما در کره خاک است و زمانی که زبان آن را درک کنیم ، هیچکس بهتراز خود ما آن را نمی شناسد و راز سلامت بودن آن را نمی داند. به وسیله یوگا قادر خواهیم بود سلامت کامل خود را حفظ کنیم .
در زندگی شلوغ و پر تنش امروز ، حتی فرصت توجه به این نکته که ممکن است سلامت ما در خطر باشد را نداریم. سرگرم تر و پر مشغله تر از آن هستیم که به پیام های بدن در رابطه با علائم بیماری و هشدارهایی که می دهد ، توجه کنیم . حتی به خود اجازه نمی دهیم ، ناخوش باشیم چون می پنداریم ناخوشی نشانه ضعف و سستی است که باعث عدم حرکت و پیشرفت ما در دنیای مادی گرایی امروز خواهد شد . امروزه بسیاری از مردم از سردردهای عصبی ، اضطراب ، مشکلات گوارشی و بی خوابی رنج می برند که به اعتقاد من همه این ناراحتی ها با قدمی به عقب گذاشتن ، نفس عمیق کشیدن و آرام کردن ذهن و جسم ،قابل برطرف شدن است .بدتر از همه ، بروز این علائم و بیماری ها از اوان جوانی در کودکان و افراد جوان نیز دیده می شود . تحقیقات بسیار نشان داده است که دراز کشیدن در وضعیت جسد ( یکی از حرکات یوگا ، خوابیدن آرام بروی پشت است ) در برطرف شدن فشار خون بالا مؤثر است . همچنین، تمرینات روزانه یوگا به بهبود درد مفاصل ، تصلب شرائین ، خستگی مزمن ، آسم ، واریس عروق و بیماری قلبی کمک می کنند.
انجام تکنیک های یوگا می تواند راهی برای مقابله با بروز افسردگی در مردم باشد. شایع ترین درمانی که توسط پزشکان برای افسردگی پیشنهاد می شود استفاده از داروهای ضد افسردگی است. از نقطه نظر یوگا ، داروهای ضد افسردگی ابزاری ساده هستند که نمی توان آنها را خوب یا بد نامید . نکته حائز اهمیت آن است که زمانی که بدان نیاز داریم عاقلانه و به اندازه از آن استفاده کرده و زمانی که بدان نیاز نداریم آن را کنار بگذاریم. افرادی هستند که حتی از افسرده بودن خود مطلع نیستند. این حالت می تواند هم در مردها و هم در زن ها دیده شود که از مراجعه به روان پزشک خجالت کشیده و از درمان امتناع می کنند یا اعتقاد دارند که بیماری آن ها قابل علاج نیست.
از آن جا که استرس عامل تشدید کننده افسردگی است ، ثابت شده که بخشی از حرکات یوگا توانایی کاهش تنش ، بهتر شدن خلق و خوی و کمک به کاهش سطوح کورتیزول که هورمون استرس در بدن است ، را دارا می باشند. انجام حرکات ساده با تنفس عمیق می تواند بلافاصله در روحیه ی شما تاثیر بگذارد. همچنین از نقطه نظر یوگا ، وقتی با انجام آساناها تنش و گرفتگی عضلات برطرف می شود ، خود اثرات سودمندی دیگری در مقابله با احساس افسردگی در فرد به وجود می آورد.
قابل توجه است که برخی از افسردگی ها به طور عمده منشا بیولوژیکی دارد ، معمولا در مواجه با این موارد مربی یوگا سوال می کند ، درسی در این مبتلا شدن به افسردگی وجود دارد و چه چیزی را می تواند از افسردگی یاد گرفت؟ یوگا نه تنها پاسخگوی ما در رابطه با استرس است ، بلکه بخش های ژرف تری از زندگی ما مانند روابط ، کار ، توانایی برنامه ریزی داشتن زمانی هایی برای خود و غیره را مورد بررسی قرار می دهد. برای کسانی که یوگا را به عنوان راهی در زندگی انتخاب می کنند ، مسیری ورای افسردگی مانند داشتن ایمان به راه ، صبوری و تعهد عمل وجود دارد که حیاتی است.
با ایمان به یوگا ، تأثیر کارهایی که انجام می دهید به زودی قابل مشاهده و لمس می شود . انجام آساناهای خاصی در خمش به عقب برای افرادی که از افسردگی رنج می برند جنبه درمانی دارد، زیرا انرژی ایجاد شده از حرکات خمش پشت بر آشفتگی ها و تحریکات ذهنی غالب شده و می تواند آرامش ذهن به ارمغان بیاورد. تکنیک هایی مانند سگ سر پایین با وسایل کمکی ، حرکتی است که حس زمینی شدن و ایجاد ثبات و حس اعتماد به نفس در فرد بوجود آورده و پایین بردن سر با وسایل کمکی در رفع کوفتگی و فرسودگی ناشی از افسردگی کمک می کند .
از دیدگاه یوگا ، تکنیک های وارونه مانند ایستادن روی شانه و ایستادن روی سر و آساناهای وارونه با وسایل کمکی مانند بالا بردن پاها با تکیه بر دیوار ، کمک به تقویت ثبات عاطفی می کند. یوگی های کارآزموده اعتقاد دارند که انجام حرکات وارونه مخصوصا اگر به طور مرتب در طی ماه یا سال انجام پذیرد در ایجاد آرامش ، آرام و ساکن کردن ذهن و به تعادل در آوردن خلق و خوی بسیار مؤثر است.
تمرينات آسانای یوگا (وضعیت های جسمی) از ديگر تمرينات بدني بسيار متفاوت است. يوگا نه تنها به بدن كمك مي كند ، بلكه ذهن را نیز توانمند می سازد. همه ما به دليل درگیری هایی كه با خود داريم ، دچار احساس ناامني هستیم. براي داشتن زندگي سالم و رضایت بخش ، باید عيوب خود را قبول كنيم و ياد بگيريم خودمان را بپذيريم. خواه تعجب کنید یا نه ، بسته به اينكه یوگا را تا چه اندازه به خوبی تمرین می کنید و به کار میبندید ، یوگا می تواند به شما توانایی پذیرش کامل خویشتن را ببخشد.
براي افزایش توانایی و پذیرش خویش ، هیچ بخشی از زندگی را بیش از حد جدی نگیرید. براي خنديدن به خودتان آماده باشيد. خود را مجبور به پذیرش خویشتن نكنيد ، ولی در برابر آن مقاومت نیز نکنید و آن را پذیرا باشید . احساسات شما با گذر زمان دگرگون خواهدشد و در طول روز تغيير خواهدکرد ، اما وضعیت مطلوب آن است که پس از هر جلسه یوگا ، احساس آرامش و نزدیکی بیشتری به خود داشته باشید.
زماني كه يوگا انجام مي دهيد ، در حین پراناياما (تمرینات تنفسی) و آسانا (تمرینات جسمی) به خود فشار نياوريد. برای اينكه بتوانید از تمام ظرفیت خود بهره برید ، به زمان و صبر نیاز دارید. در عوض ، از اينكه هر تمرین را با نهایت توان خود انجام می دهید خرسند باشید. هنگامی که در یک وضعیت آسانا هستید ، بر حس بدن خود و تأثیر تنفس بر آن واقعا تمركز كنيد. در قسمتي از بدن كه كشش مي دهيد عشق را احساس كنيد و خود را به خاطر انجام دادن حرکات سالم برای بدنتان بپذیرید.
هرگز در تمرینات کمال گرا نباشید. در هر جلسه ، برقرارکردن ارتباط با خویشتن و پاک کردن ذهن از افکار منفی را هدف قراردهید. زمانی که پرانایاما انجام می دهید بر حس خوبتان تمرکز کنید. هرگاه فکری مانند “نمی توانم این کار را انجام دهم” به ذهنتان خطور کرد ، آن را از سر بیرون رانده و با جمله “این کار را انجام خواهم داد” جایگزین نمایید.
اگر در یک جلسه نمی توانید تمرینی را به طور کامل انجام دهید، باید بدانید که با گذر زمان و تمرین ، موفق خواهید شد.
از هر بخشی از تمرینات یوگا استفاده کنید ، می توانید مطمئن باشید در کل انسانی سالم تر، آرام تر وشادتر خواهیدبود. هر تمرین را با سرعت معمولی خودتان انجام دهید، و خود را برای آنچه با موفقیت انجام داده اید بستایید. ذهن تان یادخواهدگرفت شما را تحسین کند و شما خود را خواهید پذیرفت. در حقیقت، ما همه در حال پیشرفت هستیم.
Comments 1