فواید: شیرشاسانا با خستگی مقابله میکند، تمرکز را بهبود بخشیده و اعتماد به نفس را افزایش میدهد. وقتی به درستی تمرین شود، پایه سر به مغز، اکسیژن میدهد. همچنین میتواند به کسانی که از دست دادن حافظه دارند کمک کند.
سایر فواید: به مبتلایان به آرتریت کمر، ناحیه پشتی و مفاصل شانه کمک میکند. همچنین کمردرد، سیاتیک و کمردرد عمومی را کاهش میدهد. Sirsasana روی پاها کار میکند. هر یوگا کار باتجربهای که دچار رگ به رگ شدن زانو یا مچ پا شده باشد میداند که این حرکت چقدر در کاهش تورم یا التهاب این مفاصل موثر است. وریدهای واریسی و درد دنبالچه و جابجایی آن نیز قابل درمان است.
بیماریهای سیستم تنفسی، ریهها و قلب مانند تپش قلب، آسم، تنگینفس، برونشیت، آب مروارید بینی، لرز، سرماخوردگی و سرفه، و (پس از درمان و استراحت پزشکی) پلوریت و ذاتالریه، همگی را میتوان به ارتعاشات مناسب رساند. با تمرین منظم این حالت، سلامتی خود را حفظ کنید.
این حالت همچنین برای کسانی که از مشکلات گوارشی رنج میبرند تسکینبخش است. یبوست، اسیدیته، قولنج و کولیت همه را میتوان با این آسانا و سایر حالتها بهبود بخشید. همچنین میتواند فشار خون پایین را افزایش دهد. سایر بیماریهایی که از Sirsasana بسیار سود میبرند عبارتند از: دیابت، جابجایی رحم، صرع، فتق ناف، فتق مغبنی، ناتوانی جنسی، کمخونی، آپاندیسیت، بیخوابی، مشکلات کلیوی، اختلالات قاعدگی، مشکلات دمر خوابیدن، التهاب لوزه و زخم اثنی عشر.
مدل: کرستن دالزگارد
کار با این تکیهگاه زیر سر، که گاهی اوقات به عنوان کانال شناخته میشود، به شما کمک میکند وزن بدن را از گردن دور کنید، بنابراین از کشیدگی گردن جلوگیری کنید. این تکیهگاه به شما این امکان را میدهد که برای مدت طولانی تری در حالت بمانید. این پایه به سادگی بلند شدن از روی زمین را آسانتر میکند.
با تمرین روی دیوار شروع کنید. مت چسبناک خود را به چهار قسمت تا کنید و آن را نزدیک دیوار قرار دهید. یک پتو را به شکل یک چین ضخیم و باریک به عرض تقریباً هشت اینچ و عمق سه اینچ تا کنید. آن را روی تشک، دو اینچ دورتر از دیوار قرار دهید و دم آن رو به بیرون به داخل اتاق باشد.
در مقابل دیوار زانو بزنید. انگشتان دستان را در هم ببندید. آرنجها را به اندازه عرض شانهها روی زمین قرار دهید و سپس لبههای بیرونی دستها را در هم تنیده خود را روی زمین، اطراف قسمت بیرونی کانال و لمس دیوار قرار دهید. تاج سر خود را روی کانالی که داخل دستانتان است قرار دهید. باسن خود را بالا بیاورید و پاها را صاف کنید. ساعدهای خود را به سمت پایین فشار دهید و شانهها را از زمین بلند کنید. قسمت بالایی پشت خود را از دیوار دور کنید.
هر بار یک پا بالا بیا.
پاشنه پاها را اما نه باسن خود را روی دیوار قرار دهید. برای جلوگیری از فشردگی گردن پایه را محکم کنید: به بالا بردن شانههای خود ادامه دهید و تیغههای شانه خود را به سمت قفسهسینه فشار دهید. لبههای داخلی پاها را با هم لمس کنید و پاها را به سمت بالا بکشید.
به تدریج از دیوار فاصله بگیرید، هر بار چند اینچ تا زمانی که بتوانید بدون پشتیبانی تعادل برقرار کنید. برای انجام این کار عجله نکنید. برای توسعه قدرت و تعادل، با پشتکار و روشمند کار کنید.
تنوعات:
۱- اوپاویشتاکوناسانا
پاها را تا جایی که میتوانید از هم باز کنید بدون اینکه اجازه دهید ساکروم شما به عقب برگردد.
۲- ژست الهه در Sirsasana (سمت چپ): پاها را خم کنید تا زاویهای قائم ایجاد شود، پاهایتان رو به سقف، و رانهایتان موازی با زمین باشند. پشت رانها را در حفرههای باسن خود ببرید و قسمت داخلی رانها را از یکدیگر دور کنید. با بالا رفتن سن، این تغییر به حفظ سلامت مفاصل لگن کمک میکند. لگن را به حرکت در میآورد و در عین حال به سفت شدن عضلات اطراف مفاصل لگن کمک میکند.
۳- بادا کوناسانا در شیرشاسانا (سمت راست): با حفظ تماس پشت رانها با حفرههای باسن، کف پاها را به هم نزدیک کنید.
نکات تمرینی:
شیرشاسانا برای مبتدیان نیست. تا زمان آماده شدن، پراساریتاپاداتونآسانا را تمرین کنید. شیرشاسانا را مانند سارونگاسانا همیشه تمرین کنید.
با تشکر و قدردانی از معلمانم،
BKS Iyengar (۱۹۱۸-۲۰۱۴)، ، Geeta Iyengar (۱۹۴۴-۲۰۱۸)، Prasanta Iyengar, Abhijata Sridhar، و Sunita Parthasarthy.
نقشه ها و متن © بابی کلنل. تمامی حقوق محفوظ است. بدون اجازه قبلی تکثیر نمیشود.